Hallå där Lovisa Bjurström, ansvarig sjuksköterska på ADHD Care, som förra helgen var en av 1 600 deltagare på den nionde Världskongressen för ADHD som hölls i Amsterdam.
Hur var helgen?
– Så spännande! En riktig energiboost med massa kunskap och uppdateringar på det senaste inom ADHD och neuropsykiatri.
Ge oss tre trendspaningar!
– Oj, det finns så mycket, men här kommer tre trender:
- Intresse för kvinnor/flickor med ADHD ökar i många länder. Vi vet idag att symtomen kan skilja en del mellan könen och ADHD diagnostiserar generellt fyra år senare hos flickor än pojkar. Förekomst av annan psykisk ohälsa är också större hos flickor/kvinnor än pojkar/män med ADHD. En förklaring är att man fått vänta längre på diagnos, en annan är komplexa hormoncykler som ställer till det medicinskt. Här finns ett stort och viktigt intresse.
- Det är tydligt att behovet av behandling växer i takt med att ADHD upptäcks hos allt fler över hela världen. Det handlar om både mediciner och psykologisk behandling. Som en professor sa: ”Pills don’t teach skills” – det är viktigt att ha tillgång till båda. Vad gäller den medicinska behandlingen är genforskningen på frammarsch och man har hittat fler gener som kan bidra till ADHD. Det forskas intensivt med målet att kunna skräddarsy medicineringen ännu bättre än idag för varje patient.
- Det digitala har fullkomligt exploderat som hjälpmedel vid behandling – med generellt goda forskningsresultat. Till exempel visades på kongressen hur VR kan användas som ett hjälpmedel för fokus, ett sätt att skärma av och minska brus runt personer med ADHD. VR kan också vara ett sätt att modernisera utredningar. Ett annat växande område är smartwatches/appar, bland annat för att medveten om sin livsstil och underlätta vardagen. Det rekommenderas i flera länder.
Hur står sig ADHD Care i detta?
– Vi är på rätt spår med vårt digitala fokus och möjligheten att komplettera med psykologisk behandling via Modigo. Vi jobbar också på att bli ännu bättre med smarta digitala lösningar. Kongressen blev ett fint kvitto.