Så fick Linda hjälp med en ADHD-utredning

Linda är 29 år och har nyligen fått veta att hon har ADHD. I den här artikeln berättar hon om hur hennes utredning gick till, hur det var att få en diagnos som vuxen och svårigheter hon har gått igenom under alla år som odiagnostiserad.

Jag är van vid att inte bli lyssnad på och att inte bli tagen på allvar. Därför blev jag positivt överraskad när jag kom till Modigo för utredningen. Jag kände att det var första gången någon verkligen lyssnade på mig. Jag tänkte att jäklar, ni hör mig! Jag pratar för en gångs skull inte ett annat språk.

Det var det bästa bemötande jag fått från vården på många, många år.”

Min historia inom psykiatrin är lång. Jag har haft kontakt med vården sedan jag var tretton år och har under åren fått olika diagnoser som emotionell instabilitet, depression och ångest.

När jag var liten var det som ett stående skämt i familjen att jag hade ADHD eftersom jag alltid var så hyperaktiv. När jag tänker tillbaka så minns jag att en lärare sa att jag kanske borde utredas, men min mamma svarade att jag säkert skulle växa ur det.

Det gjorde jag inte.

I skolan sköt jag alltid upp saker som behövde göras till sista sekund och blev sedan superstressad för att hinna göra klart. Jag hade svårt att sitta stilla och kunde inte koncentrera mig på vad lärarna sa.

Med tiden blev jag sämre, skolan stressade mig och jag hängde inte alls med i föreläsningarna. Jag tappade fotfästet och blev deprimerad.

Alla sa hela tiden till mig att du kan det här, du måste bara fokusera och engagera dig mer. Men jag kunde verkligen inte och den pressen jag kände gjorde att jag blev mer och mer utmattad.

Till sist blev hela världen för högljudd. Jag blev utmattad och fick ångest av allt jag gjorde och jag kunde inte sålla var jag skulle lägga min energi.

Jag blev självdestruktiv och straffade mig själv för att jag inte kunde leva upp till mina och andras förväntningar. Jag kan se nu att jag hanterade problemet på helt fel sätt.

För ett par år sedan blev jag inlagd på en psykiatrisk akutmottagning för tredje gången. Där var det en läkare som frågade mig om jag blivit utredd för ADHD. Det var första gången jag tänkte på att jag skulle kunna ha en sådan diagnos.

Jag visste inte riktigt vad det innebar. Jag hade fördomar om att alla med ADHD är dumma och korkade, något jag idag vet att det inte stämmer.

När jag kom ut från akutmottagningen kontaktade jag min psykiatriska mottagning och frågade om jag kunde få göra en utredning. De sa nej och insisterade på att det var ångest jag hade. Det var otroligt frustrerande.

Min bror hade redan startat en utredning hos Modigo av liknande orsaker, så jag bestämde mig för att också söka dit. Där kunde och ville de ta emot mig.

Jag var verkligen uppspelt när jag kom in för utredning. I vanliga fall har jag bara fått komma in till en psykolog för korta samtal när jag mått dåligt. Här hade de bokat upp en hel dag bara för mig.

Vi gjorde olika tester varav ett där man kartlade min intelligens och det visade sig att jag var över genomsnittet. Jag berättade för psykologen att jag var dålig på matte i skolan, men hon sa att det inte är matte jag är dålig på, det är mitt arbetsminne som inte fungerar som det ska.

Vi hade så roligt den dagen att jag aldrig ville gå därifrån.

Jag fick någon vecka senare veta att det som jag kämpat med i hela mitt liv inte var emotionell instabilitet eller något annat som jag tidigare blivit diagnostiserad med. Det var ADHD.

Jag är verkligen tacksam för läkaren på akutmottagningen som såg detta och för det fantastiska bemötandet på Modigo. Nu har jag äntligen fått den hjälp jag behöver och som jag alltid har behövt.

Just nu väntar jag på att få börja med medicinsk behandling. Och det första jag ska göra när jag startar medicineringen är att testa mina mattekunskaper!

Läs mer

Utredning för vuxna

Medicinsk behandling för vuxna

Dela

Känner du igen dig?

Dela gärna med dig av dina erfarenheter till andra. Det kan kanske kännas skönt att dela med sig samtidigt som man hjälper andra i samma situation. Alla kommentarer och historier publiceras anonymt.

Tillbaka till alla stories